Sanal Gerçeklik Terapisi Nedir?
Sanal gerçeklik terapisi günümüzde yüzleştirmeyi sanal gerçeklik teknolojisi ile mümkün hale getiren bir yöntemdir. Bu yöntemde başta Bilişsel Davranışçı Terapi olmak üzere birçok psikoloji ekolüne uygun olarak hareket etmek mümkündür. Özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi yönteminde sıklıkla başvurulan yüzleştirmede amaç kaygı durumunu ortaya çıkaran etmenleri canlı olarak gözlemlemektir. Bu sırada gerek gözlem gerekse soru cevaplar ile yürütülen bir dizi inceleme sonrasında tedaviye yön verilebilmesi sağlanır.
Özellikle kaygı bozukluğu ve özgül fobilere yönelik çalışılabilen ve başarılı sonuçlar alınabilen bir terapi çeşididir ve kullanımı çok pratiktir. Sözgelimi uçak korkusu olan bir kişi için yüzleştirmeyi özel simülatör veya uçak gibi ortamları kullanmayı gerektirmemesi açısından ciddi anlamda kolaylık sağlamaktadır. Yine hayvan korkusu yaşayan birisi için veya kapalı alan korkusu taşıyan birisi için gerçek yüzleştirme normal koşullarda çok mümkün olmamaktadır.
Fobiler ve psikoloji biliminin haricinde sanal gerçekliğin günümüz dünyasında uygulama alanı her geçen gün genişlemektedir. Demans tedavisi veya cerrahi müdahale gerektiren durumlarla ilgili eğitim faaliyetleri gibi birçok farklı uygulama alanı mümkündür. Bu yönde yapılan bilimsel araştırmaların sayısı da her geçen gün artmaktadır.
Sanal Gerçeklik Terapisi Nasıl Yapılır?
Bu yöntemde gelişen teknolojiyle birlikte 3 boyutlu gözlükler, akıllı telefon ve özel uygulamalar kullanılmak suretiyle yüzleştirme sağlanır. Seansın 15-20 dakikalık bölümünde uygulanan bu yüzleştirmede gerektiği durumlarda nabız ölçümünü mümkün kılan elektrotlar da kullanılarak normalin dışı durumlar kontrol altına alınmaya çalışılır. Özellikle kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde nabız ölçümünün yüzleştirme sırasında mutlaka yapılması gerekir.
Başlıca uygulama alanları hakkında kısa ve detaylı bilgiler alt kısımda verilmiştir.
Sosyal fobi, sanal gerçeklik terapisi ile çalışılabilen ve toplumda etkisi yaygın olan konuların başında gelir.



Sosyal Fobi
Sosyal Fobi nedir? Sosyal Fobi Sanal gerçeklik terapisinin en etkili olduğu alanlardan biridir. DSM V’e gore topluluk önünde konuşmaktan korkma bir sosyal fobi olarak sınıflandırılır. Ancak sosyal fobi nedir denince vakalara …
Sınav kaygısı ve performans anksiyetesi de yüzleştirme açısından kullanılabilen alanlardan biridir.



Sınav Kaygısı
Sınav Kaygısı Nedir? Sınav kaygısı nedir; daha öncesinde öğrenilmiş bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. İki çeşit …
Uçak korkusunda gerçek yüzleştirme açısından en çok zorlanılacak alanlardan biri olarak yüzleştirmede büyük kolaylık sağlanır.



Uçak Korkusu
Uçak Korkusu Nedir Uçak korkusu (Uçak fobisi), mevcut ruhsal bozukluklar sınıflandırma sistemi kapsamında spesifik fobiler altında durumsal bir fobi türü olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre 2013 yılında …
Hayvan korkusu yaygın olmasının yanında yüzleştirmenin önemli olduğu ve hızlıca başarılı sonuçlar alınabilen bir konudur.



Hayvan Fobisi
Hayvan Fobisi (Hayvan Korkusu) Hayvan fobisi ve onun neden olduğu panik bozukluk toplum içerisinde en yaygın karşılaşılan fobi tiplerindendir. Bunu yaşayan kişiler herhangi bir durum karşısında duygularının yarattığı …



Araba korkusu
Araba Korkusu Nedir? Araç kullanma korkusu (Araba korkusu), mevcut ruhsal bozukluklar özgül fobiler altında durumsal bir fobi türüdür. Araç kullanma uyarıcısı …



Yükseklik Korkusu
Yükseklik Korkusu (Yükseklik Fobisi) Nedir? Yükseklik korkusu en yaygın fobiler arasında yer almaktadır. Toplumun en az %5'lik kısmında yükseklik ile ilgili ciddi bir oranda korku olduğu düşünülmektedir. Yüksek yerlerde …



İğne Korkusu
İğne Korkusu Nedir? İğne korkusu (iğne fobisi), güncel akıl hastalıkları tanı sistemlerine özel bir Kan-Enjeksiyon-Yaralanma tipi fobi (BII) olarak sınıflandırılmış bir fobidir. Kana karşı bir tür korku yaygındır …



Klostrofobi (Kapalı Alan Korkusu)
Kapalı Alan Korkusu, Klostrofobi Nedir? Klostrofobi, kapalı alanlarda kalmaktan veya kilitli kalmaktan korkan ve bu durumu dışarıya panik atak, nefes alamama gibi şekillerde yansıtan, psikolojik bir rahatsızlık olan kapalı …



Yeme Bozuklukları
Yeme Bozuklukları Nedir? Yeme Bozuklukları anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur. Bu hastalıklar ruhsal kaynaklıdır ve bedensel …